fredag 30 november 2007

Gällande om "allt" måste vara XML+XSL

Hej!
En fråga som brukar dyka upp är om verkligen allt behöver vara XML+XSL, även delar som inte har med själva innehållsmodellen som ni gjort DTDer för. Svaret på det är ja, allt ska gå via XML+XSL. Dock är det inte så att ni för den sakens skull inte kan använda t.ex. xhtml-element där det är lämpligt. Typexemplet är formulär som är ganska bra på att modellera vad som ska ingå i just ett formulär. Det finns alltså inget som hindrar att lämpliga delar av indataträdet är xhtml som sedan transformeras till identiskt samma, eller snarliknande, xhtml.

Däremot kan det vara så att ett formulär bör presenteras olika för olika utenheter. I en webbläsare kan man ha råd att breda ut sig på bredden, men på en mobil bör man nog infoga olika former av radbrytningar ofta. Även radioknappsgrupper (som kan vara lämpliga för webb) kontra popupmenyer (som är bättre om man har begränsat utrymme) kan vara något där man har behov att att göra så att resultatträdet inte ser exakt ut som inputträdet.

Så: modellen/modellerna ni gör ska vara presentationsneutral och därför måste allt gå XML+XSL-omvägen.

För att det ska bli lite mer konkret har jag knapprat ihop ett litet exempel som jag bifogar. XSL:en är lite mer avancerad än ni är vana vid, men själva poängen är snarare XML-filen + hur den visas om man öppnar den i Firefox. Växla stylesheet i login.xml mellan webb.xsl och mobil.xsl för att se skillnaderna.

Jag har skrivit gott om kommentarer som förhoppningsvis gör saker lite klarare.

Mvh Björn

torsdag 29 november 2007

Veckomail V48

Hej!
Här kommer det något försenade veckomailet. Jag har inte så mycket att ta upp, men fyra saker kan vara värda att nämna.

1) Jag kommer ner till handledningstillfällena 4/12 nästa vecka, för de som har intresse av att diskutera projekt eller något annat med mig.
2) 13 grupper har än så länge kvitterat ut en databas, men jag skulle tro att det är några till som kanske borde göra det. Om det är så att ni sköter allt med databaser och sådant på egen hand kan ni väl skicka mig ett mail och meddela det, så jag har lite koll på vilka som gör vad och hur.
3) Redovisningsdatum är ju preliminärt satta till 15/1 och 17/1. Vissa strö-redovisningar kan också skötas på distans, men om det är många som har problem med något eller båda av dessa dagar kan man ju fortfarande byta datum. Hör alltså av er till mig om det är några problem med dessa dagar.
4) Glöm inte möjligheterna att ställa frågor i diskussionsforumet, just i projektet kan det vara väldigt användbart att utbyta erfarenheter (+ att det kan ge bonuspoäng att vara aktiv där)

Det var nog allt. Lycka till med veckans kursaktiviteter!

mvh Björn

tisdag 20 november 2007

Veckomail V47

Hej!

Detta blir ett ganska kort veckomail. I dag tisdag är det alltså deadline för den sista obligatoriska laborationen. Hoppas alla uppfattat det. Efter den rekommenderar jag att ni fokuserar på projektet.

Det är inte så många grupper som bett om att få sina databaser än. Maila alltså mig med ett förslag på användarnamn och lösenord (inte samma som ert normala lösenord) så fixar jag databasen.

Gällande projektet rekommenderar jag att ni gör något minimalistiskt till en början men som får alla delar att fungera (generera XML från databas, transformera med XSLT till två utkanaler). När det väl är på plats är det lätt att bygga ut. Det är svårare om man gör en del, t.ex. en avancerad XML-generering helt klar, för att sedan upptäcka att man egentligen behövde en annan XML-struktur.

Väldigt konkret skulle jag föreslå följande:
1) Handkoda ett XML-dokument enligt den struktur ni tänkt er.
2) Gör två stylesheets; ett för mobil och ett för webb, och försök få allt att funka med ert XML-dokument
3) Skriv PHP-kod som genererar XML-dokumentet dynamiskt från databasen, och se att hela cykeln fungerar.
4) Gör php-kod för att mata in och ändra på information (även denna del ska köras via XSLT), men sannolikt med någon annan underliggande XML-struktur.

När det är klart har ni i princip ett godkänt projekt. Sedan kan ni börja göra utvidgningar och lägga till bättre funktionalitet.

Mvh Björn

fredag 16 november 2007

Databaskonton och XSL-FO-deadlinepåminnelse

Hej!
nu har ni ju formerat grupper inför projekten så det är hög tid att ni får tillgång till de databaser ni ska kunna använda. De kommer vara en mysqldatabas per grupp, som ni kan komma åt dels via phpmyadmin och dels via programkod ni lägger upp på studentwebbservern. Räkna inte med att databasen finns kvar efter kursens slut.

För att ge åtminstone rudimentär säkerhet tänkte jag att ni varje grupp får maila mig ett förslag på användarnamn och lösenord (där de inte båda ska vara identiska med era vanliga användarnamn/lösenord). Skriv även med i mailet vilka som är med i gruppen.

Sedan tänkte jag påminna om att deadline för XSL-FO-laborationen är på tisdag nästa vecka, 20/11.

Mvh Björn

måndag 12 november 2007

Snabbveckomail v46

Hej!
Detta blir ett kort mail då jag måste kila snart.

Först och främst kommer jag vara på plats i Norrköping under labbpassen i morgon tisdag. Jag tänkte att de som har funderingar kring projektet då kunde få en möjlighet att diskutera projektet med mig.

I dag måndag är det annars deadline på RSS-laborationen och på onsdag är det deadline för DTD/databasstruktur.

Nästa sak att ge sig i kast med är XSL-FO-laborationen med deadline kommande tisdag (20/11).

Det får vara allt för denna gång, för de som tänkt vara på labben i morgon så ses vi då!

Mvh Björn

tisdag 6 november 2007

Veckomail V45

Hej! Här kommer veckans veckomail.

Förslag på aktiviteter
================
I dag tisdag är deadline för XSLT-laborationen, och många har redan lämnat in så jag hoppas allt flyter på. Till fredagen ska ni lämna in något första utkast på projektidé. Det är inget enormt omfattande arbete ni förväntas göra, huvudsyftet är att ni ska få igång tankeprocesser. I instruktionerna står det att ni ska ha med någon form av skisser på gränssnitt. Dessa kan antingen göras på dator eller med papper och penna + scanner. Det står också "Skriv med eventuella utvidgningar utöver basuppgiften du planerar att göra för att få en bedöming på hur många extrapoäng de kan tänkas ge". Bedömning av extrapoäng är endast om ni ska göra någott som är ganska mycket utanför de förslag som ges, då det kan vara bra att göra en avstämning för att se att ni "får valuta" för nedlagt arbete.

Vecka 46 är det deadline för RSS-laborationen redan på måndagen, och sedan deadline för DTD och databasstruktur på onsdagen. Förhoppningsvis hinner jag fixa en screencast med exempel på ett miniprojekt innan dess. I instruktionerna för den delen står det att det ska finnas med en "innehållsmodell och navigationsmodell". Vi gör en ganska generös tolkning av vad som menas med dessa termer. Innehållsmodellen är då i princip en DTD som beskriver den underliggande datastrukturen för innehållet i huvudvyn. Navigationsmodellen är en i ord beskriven struktur för hur sidorna/vyerna ska vara sammanlänkade, och hur detta ska presenteras dels för vanlig webbläsare och dels för mobil (hierarkiska navigationsstrukturer, länkade listor med mera).

Övrigt
=====
Om ni vill maila mig går det som sagt var utmärkt, och ni kan även testa att ringa mig på kontoret med telefon 08-7906990. Bäst är dock om frågor ställs i diskussionsforumen.

Mvh Björn

fredag 2 november 2007

Några uppdateringar (labbar, podcasts, slideshare)

Hej!
Här kommer några uppdateringar inför helgen:

Laborationer
============
* Problemen med RSS-labben är nu åtgärdade. En ny postfixfil krävs för sista delen. Se labbhemsidan.
* XSL-FO-laborationen är nu färdig att köra. Se labbhemsidan.

Föreläsningar
=============
Jag har nu lagt upp föreläsningarna på Slideshare, som komplement till podcastarna. Det är en site där man kan lägga upp powerpointpresentationer och sedan görs de om till flashpresentationer som funkar direkt i en webbläsare. Jag har dessutom också lagt till ljudspåret och synkat ljudet med bilderna.

Fördelarna jämfört med podcasts är:

* Bättre (full) kvalitet på texten/bilderna
* Endast vanlig webbläsare krävs
* Möjligheten att kommentera enskilda bilder

Nackdelarna som jag ser det är

* Man måste vara uppkopplad och antagligen ha hygglig bandbredd
* Inga möjligheter att se dem mobilt

Speciellt kommentarmöjligheterna tycker jag vore intressant om det användes! Jag är övertygad om att det finns fel och oklarheter i bilderna som hängt med flera år, men som jag aldrig upptäckt. Påpeka gärna sådant, och utnyttja gärna möjligheten att ställa och besvara frågor precis som i Blackboard.

Adressen till filerna är http://www.slideshare.net/group/tnm06507
Jag har även lagt in länken på kurshemsidan.

Pocasts
=======
Om några av er testat att köra podcastarna på en Nano 3rd gen och tyckt att det inte funkar med sidbytena är det helt korrekt. Det var en bugg i ipodens programvara. Med den senaste programvaruversionen (1.02) fungerar det dock.

Så, det var nog allt för tillfället.

Trevlig helg!

/Björn